- Det jag minns starkast från dagarna i år är patientberättelserna, berättar sjuksköterskan Kristina Dyrsmeds från Falu lasarett – ett sjukhus där det just nu händer mycket på området.
Kristina Dyrsmeds var en av sex medarbetare på avdelningen, tre sjuksköterskor och tre läkare, som deltog under Regiondagarna i Hematologi under februari. Hon menar att det är ett viktigt tillfälle för att hålla sig uppdaterad om vad som är på väg att hända på området, och inte minst för att tanka på ny energi och inspiration.
- I år var det ett väldigt varierat program. Det handlade om nya provtagningar, om DNA-sekvensering (NGS) och om fysisk aktivitet vid cancersjukdom. Men det jag minns mest är patientberättelserna. Allt får en att ställa sig frågan: Hur gör vi idag? Och hur kan vi göra det bättre? menar Kristina.
Blodmottagningen på Falu Lasarett anses vara en av landets bästa mottagningar för hematologipatienter, trots sin ganska blygsamma storlek. Till exempel har alla patienter under behandling en egen kontaktsjuksköterska, som även är med under behandling och diagnossamtal. Arbetssättet skapar kontinuitet för både personal och patient.
- Jag tror det beror på att vi jobbar väldigt bra ihop. Vi är många som har jobbat länge här och vi är bra på att stötta varandra. Dessutom har vi väldigt bra läkare som vi alltid kan fråga och prata med, konstaterar hon.
De deltar också aktivt i flera studier. Ett måste för att vara tidigt med på tåget när nya möjligheter dyker upp, menar Kristina.
- Vi har två forskningssjuksköterskor och en läkare som är väldigt drivande. Vi lär oss väldigt mycket och är man med från början vet man mer vad det handlar om när vi sen ska börja med behandlingarna.
Snart påbörjas även renoveringen av avdelningens befintliga lokaler. Fler enkelrum med dusch och bättre möjligheter att isolera infektionskänsliga patienter är två av anledningarna till ombyggnationen.
- Det finns inte tillräckligt med plats idag. Det kan bli rörigt. Men snart ska alla kunna få ett enkelrum. Det kommer göra att det blir lugnare på dagvårdsavdelningen också, menar Kristina.
Planeringen inför nästa års Regiondagar har knappt börjat. Men Kristina ser fram emot att kunna utbyta idéer och inhämta ny kunskap på Regiondagarna även nästa år.
- Det är alltid roligt att utbyta erfarenheter om hur andra jobbar. Även om det inte är samma personer som är med varje år så lär man känna varandra. Alla är välkomna nästa år! avslutar hon.
Fokus Hematologi
- Diskussionskväll under ICML
- Fortbildning och gemenskap på Regiondagarna i Hudiksvall
- Regiondagarna nästa år
- NGS – ett växande område inom hematologin
- NT-rådet rekommenderar Gazyvaro▼ vid lymfom
- Lymfomronden
- Yvonne Björklund får utökat nationellt ansvar
- Intervju med Magnus Björkholm
- Lymfatiska maligniteter
- Regionmöte Uppsala-Örebro i oktober
- Läkarens nyckelroll i införandeprocessen
- Tredje omgången av lymfomronden
- Inbjudan till nätverksträff för sjuksköterskor inom hematologiska maligniteter
- Coronaviruset och hematologiteamet på Roche
- NT-rekommendation för Polivy (polatuzumab vedotin)
SE/HAEM/0419/0013