– Jag ser alltid fram emot dessa möten. Det finns en så stor mängd kunskap och erfarenhet hos kollegorna vid alla sjukhus. Vi har alltid givande och stimulerande diskussioner och kanske allra bäst är kvällsmötet med intressanta fallpresentationer från hela regionen, säger Daniel Molin.
En solig höstdag samlades intresserade läkare och sjuksköterskor i Örebro där RCC arrangerade en regiondag om maligna lymfom för 14:e gången. För de som kunde komma redan dagen innan, tjuvstartade regionmötet på kvällen då ett antal patientfall presenterades och diskuterades.
Under fredagen inledde Daniel Molin och Urban Jerlström (från Uppsala och Örebro) dagen och Daniel fortsatte sedan att presentera rapporter från Lymfomregistret. Bland annat kunde man se en tydlig förbättring över tid av total och relativ överlevnad i både hela Sverige och Uppsala-Örebros sjukvårdsregion. Mattias Mattsson från Uppsala fortsatte sedan att föreläsa om kronisk lymfatisk leukemi. Han berättade utförligt och intressant både om sjukdomens biologi, aktuell behandling och en del om vad man kan förvänta sig i framtiden.
Efter en kaffepaus var det dags för Anja Rosdahl, Örebro, att berätta mer om vaccination efter stamcellstransplantation, ett efterlängtat föredrag för kliniker som träffar dessa patienter. Förmiddagen avslutades med en diskussion kring nationella vårdprogram och regional anpassning. De nationella vårdprogrammen har nu en så god täckning av de olika typerna av lymfom, att alla på mötet kunde enas om att avskaffa den regionala anpassningen (tidigare kallat regionalt vårdprogram).
Nya behandlingar gör och kommer att göra skillnad för patienter med maligna lymfom och Gunilla Enblad från Uppsala uppdaterade alla om vad som händer inom CAR-T och den forskning som pågår. En klinisk studie med CAR-T-celler pågår och en annan (ZUMA 7) kommer att starta. Daniel Molin tog sedan vid och fortsatte berätta om de aktuella studier som pågår (och som ska starta) i regionen. För patienter med avancerade stadier av Hodgkins lymfom pågår studien HD21 och för dem med tidiga stadier kommer PRO-Hodgkin (med protonterapi) att starta under första halvan av 2019. För patienter med lågmaligna lymfom startar nu en studie med en kombination av rituximab och en anti-CD32b-antikropp. Mantelcellslymfom har länge varit en diagnos med stor aktivitet när det gäller kliniska studier. För närvarande pågår studierna TRIANGLE (yngre, primärbehandling), ENRICH (äldre, primärbehandling) och VALERIA (recidiv).
Dagen avslutades med en allmän diskussion samt beslut om vem som får äran att arrangera regionmötet 2019. Falun tackade ja och alla ser fram emot att åka till Dalarna hösten 2019.
Fokus Hematologi
- Referat: Karolinska Hematology Seminar XVIII
- Intervju: Karolinska Hematology Seminar XVIII
- NT-rekommendation för Polivy (polatuzumab vedotin)
- Coronaviruset och hematologiteamet på Roche
- Inbjudan till nätverksträff för sjuksköterskor inom hematologiska maligniteter
- Tredje omgången av lymfomronden
- Läkarens nyckelroll i införandeprocessen
- Diskussionskväll under ICML
- Fortbildning och gemenskap på Regiondagarna i Hudiksvall
- Regiondagarna nästa år
- NGS – ett växande område inom hematologin
- Intervju med Magnus Björkholm
- Lymfatiska maligniteter
- Regionmöte Uppsala-Örebro i oktober
- Lymfomronden
SE/HAEM/1218/0026