Vad är bröstcancer?
Bröstcancer uppkommer när cellerna i bröstets mjölkgångar eller mjölkkörtlar börjar dela sig okontrollerat och bildar en tumör. Tumören kan ofta kännas som en knöl i bröstet eller armhålan. Eftersom cellerna i tumören fortsätter att dela sig kommer tumören att fortsätta att växa. Vissa tumörer växer sakta, medan andra växer mycket snabbt. Man kan avgöra hur snabbt en cancertumör förväntas växa genom att ta ett vävnadsprov.
Hur vanligt är bröstcancer?
Bröstcancer är den vanligaste formen av cancer hos kvinnor. Ungefär 30% av all cancer hos kvinnor är bröstcancer. Det är framför allt kvinnor i medelåldern eller äldre som drabbas av sjukdomen. Endast omkring 5% av alla kvinnor som diagnosticeras med bröstcancer är under 40 år. I Sverige diagnosticeras över 9 000 fall av bröstcancer varje år. Det motsvarar mer än 20 kvinnor varje dag1.
Symtom vid bröstcancer
En stor andel av alla bröstcancerfall upptäcks idag vid mammografiundersökningar utan att kvinnan märkt av några symtom. Sjukdomen upptäcks även ofta av kvinnan själv eller hennes partner. De första tecknen på bröstcancer kan vara2:
- En knöl i bröstet eller armhålan
- Ett förstorat eller hårt bröst
- Hudrodnad, svullnad och värme
- Hudförändringar, sk apelsinhud
- Indragningar i huden
- Blod eller annan vätska från bröstvårtan
Prognos vid bröstcancer
Bröstcancer är en individuell sjukdom och det är svårt att säkert säga något om prognosen vid varje enskilt fall. Rent generellt kan man dock säga att ju tidigare sjukdomen upptäcks, desto mindre risk är det att den spridit sig. För de patienter som diagnosticeras med tidig bröstcancer är prognosen för tillfrisknande god.
Vid mer avancerad eller spridd cancer finns idag inget botemedel, men utvecklingen av moderna behandlingsmetoder som bromsar sjukdomen har gjort att överlevnaden ökat även för denna patientgrupp.
Tar man hjälp av statistiken ser man att prognosen vid bröstcancer ständigt förbättras och att en majoritet av alla nydiagnostiserade patienter har god chans till lång överlevnad. Svenska siffror visar att 86% av alla som får diagnosen bröstcancer fortfarande lever 5 år efter insjuknandet och att 80% lever efter 10 år1.
Återfall
Även om den initiala behandlingen är framgångsrik finns det alltid risk för återfall. De inträffar oftast inom de första åren efter insjuknandet. En aktuell studie har även visat att risken vid hormonkänslig bröstcancer är förhöjd i upp till 20 år efter att man avslutat sin hormonbehandling, vilken ofta pågår under 5 år3. Det är därför viktigt att alla bröstcancerpatienter följs upp med regelbundna kontroller.
Referenser
- Statistik om cancer, Socialstyrelsen:http://www.socialstyrelsen.se/statistik/statistikefteramne/cancer
- http://www.cancerresearchuk.org/about-cancer/breast-cancer/symptoms
- Pan, H et al. N Engl J Med 2017; 377:1836-1846 (November 9, 2017) DOI: 10.1056/NEJMoa1701830
Hur ser framtidens patologi ut?
Utbildningar inom onkologi
Kliniska studier
SE/BREA/0419/0003