Den 20-23 mars hölls St. Gallen International Breast Cancer Conference i Wien. Vi har pratat med Roger Olofsson Bagge, överläkare och docent på Sahlgrenska Universitetssjukhuset, som var på plats tillsammans med cirka 30 kollegor från Västra Götalandsregionen.
Det var 16:e gången som St. Gallen-konferensen genomfördes. I år var över 3000 personer från 90 länder på plats för att ta del av den senaste kunskapen och forskningen kring tidig behandling av bröstcancer. Roger Olofsson Bagge tycker konferensen främst är ett bra tillfälle för multidisciplinär samverkan, vilket var en av anledningarna till att han var med och anordnade resan för sig och sina kollegor inom Västra Götalandsregionen.
- Det är ett bra möte att åka multidisciplinärt på. Man får en gemensam kunskapsmassa som man sen kan diskutera sin verksamhet utifrån, menar han.
Förutom presentation av data och studier från de senaste två åren samlas världsledande personer på området för att rösta om hur man bäst bör kliniskt behandla patienterna, därav namnet på de guidelines som ges ut i samband med konferensen: St. Gallen Consensus.
En av Roger Olofsson Bagges slutsatser efter konferensen var att Sverige ofta ligger i framkant – men att vi samtidigt är väldigt konservativa på flera områden i jämförelse med andra länder.
- Man inser snabbt att vi har en likartad syn på behandling världen över, men ändå behandlar vi centrala frågor olika. Ett exempel är införandet av genexpressionsanalyser för att styra rekommendationer om adjuvant kemoterapi som majoriteten utanför Sverige redan använder i daglig praxis, säger han.
De övergripande trenderna inom bröstcancerbehandlingen var synliga under mötet: Minskad strålbehandling och adjuvant kemoterapi, men mer neoadjuvant kemoterapi. Inom sitt expertområde, kirurgin, är trenden långsam men tydlig, menar Roger Olofsson Bagge. Vi går mot att minska kirurgins roll inom bröstcancer, men det kommer fortfarande vara den viktigaste hörnstenen i många år framöver.
- Med fler neoadjuvanta behandlingar som skapar komplett respons kommer vi ju inte att behöva operera dessa patienter i framtiden, samtidigt botas de allra flesta patienter av kirurgi och för de patienter som inte behöver ytterligare kemoterapi kommer kirurgi vara den huvudsakliga behandlingen i kombination med strålbehandling och endokrin terapi.
Mycket av den data som presenterades bekräftar det vi redan vet. Men konferensen bjöd även på några spännande insikter som blir intressanta att följa i framtiden, menar Roger Olofsson Bagge. Bland annat en israelisk studie om BRCA-bärare, där profylaktisk strålbehandling visade sig vara väldigt effektiv i förebyggande syfte. En annan intressant presentation var kring data kopplat till adjuvant strålbehandling av patienter med en till tre positiva lymfkörtlar.
- Detta är ju något som vi i Sverige rekommenderar. Den data som redovisades från EBCTCG tyder på att det inte finns någon vinst med det. Vi kommer behöva diskutera detta ganska mycket och det kan komma att påverka våra egna guidelines i snar framtid, säger han.
Roger Olofsson Bagge vill även lyfta fram diskussionen som fördes på konferensen om studier kring patienter som inte svarat med komplett respons på neoadjuvant behandling, till exempel studien CREATE-X.
- Den sammantagna bilden talar helt enkelt för att byte av en icke-fungerande neoadjuvant behandling till en annan adjuvant behandling leder till bättre resultat. Resultatet bekräftar det vi har trott länge, men inte haft data på. Jag tror även att detta kan komma att ändra behandlingsupplägg framöver, avslutar Roger Olofsson Bagge.
Fokus Bröstcancer
- Viktiga verktyg
- Uppdaterat informationshäftet om TNBC
- Patientrapporterade utfall från IMpassion130 är publicerad
- Kadcyla HER2-positiv bröstcancer
- Täta bröst - Fokus Bröstcancer | Rocheonline.se
- Träning minskar biverkningar av cellgifter
- Nu ska ny kunskap skördas
- Adjuvant indikation för Perjeta godkänd
- Ny broschyr för patienter vid tidig bröstcancer
- Konferens i Wien samlade 3000 personer
- Forskaren bakom trastuzumab tilldelades Sjöbergpriset
SE/BREA/0419/0003