Träning minskar biverkningar av cellgifter
– Många patienter behöver hjälp med att våga träna under behandling och sjukvården har en viktig roll att stötta dem. Det säger Helene Rundqvist som är molekylärbiolog och forskare vid Karolinska Institutet, KI.
Under de senaste åren har det kommit många studier som visar att träning under cellgiftsbehandling är bra. Resultaten visar att träning under behandling ger färre biverkningar, framförallt minskad trötthet.
Ett exempel är en studie som visade att en grupp ovarialcancerpatienter som fick promenera tre gånger i veckan visade minskad trötthet och nedstämdhet än kontrollgruppen.
En annan studie som visat på färre biverkningar är den som Helene Rundqvist gjort tillsammans med professor Yvonne Wengström på KI. Den visade att bröstcancerpatienter som tränade under sin 16 veckor långa cellgiftsbehandling blev mindre trötta och stärkte sin muskelmassa och sin kondition medan kontrollgruppen som inte tränade tappade i både styrka och kondition under cellgiftsbehandlingen. De patienter som tränade var positiva till träningen.
- Det är vanligt att patienter upplever sig väldigt utlämnade till sjukvården under en behandling. Men här upplevde de att de genom träningen kunde påverka själva hur de mådde.
Många i studien uppskattade också den gemenskap som uppstod i gruppen under träningspassen.
Helene Rundqvist tror att en viktig framgångsfaktor var att gruppen fick hjälp att komma igång med sin träning.
– Många är osäkra på om det går att träna under behandling och ofta säger anhöriga att de borde ta det lugnt och vila. Därför är det viktigt att sjukvården hjälper cancerpatienter att komma igång med sin träning.
I Australien och Tyskland är de duktiga på att skapa träningsmiljöer för bara cancerpatienter. I Sverige pågår under Yvonne Wengströms ledning till exempel ett pilotprojekt tillsammans med SATS och Cancerfonden.
Forskargruppen fortsätter att följa bröstcancerpatienterna som tränade under behandling. Ett- och tvåårsuppföljningarna visade att träningsgrupperna fortfarande var mindre trötta, hade bättre muskelstyrka och var mindre sjukskrivna än de som inte hade tränat. Nu pågår femårsuppföljning och då studerar man även om risken för återfall minskar. Helene Rundqvist deltar också i en europeisk studie som studerar träning vid spridd cancer, viktigt är då att träningen anpassas efter patientens sjukdom.
Helene Rundqvist tips för träning under cellgiftsbehandling:
- Träna inte 48 timmar efter behandling.
- Det är säkert att träna vid behandling för cancersjukdom.
- Var inte rädd för hög intensitet.
- All träning som blir av är bra.
- WHO’s rekommendationer för hur mycket man ska träna fungerar även för cellgiftspatienter: Rekommendationen är 150 minuter måttlig motion plus två muskelpass i veckan.
Fokus Bröstcancer
- Viktiga verktyg
- Uppdaterat informationshäftet om TNBC
- Patientrapporterade utfall från IMpassion130 är publicerad
- Kadcyla HER2-positiv bröstcancer
- Täta bröst - Fokus Bröstcancer | Rocheonline.se
- Träning minskar biverkningar av cellgifter
- Nu ska ny kunskap skördas
- Adjuvant indikation för Perjeta godkänd
- Ny broschyr för patienter vid tidig bröstcancer
- Konferens i Wien samlade 3000 personer
- Forskaren bakom trastuzumab tilldelades Sjöbergpriset
SE/AVAO/1219/0005