Incidensen och mortaliteten av cervixcancer har minskat markant i Sverige på grund av utbredda screeningmetoder och tidig behandling av förstadier till cervixcancer. Sedan screening infördes i Sverige på 1960-talet har cervixcancer sjunkit från 3:e till 17:e plats över antalet cancerfall. Årligen diagnostiseras ca 450 kvinnor med cervixcancer i Sverige.
HPV-infektioner
Cervixcancer orsakas i de flesta fall av en ihållande infektion med vissa typer av HPV. HPV-infektioner är vanliga hos friska kvinnor och infektionen försvinner oftast i 30-årsåldern. Hos ett fåtal kvinnor kvarstår infektionen, vilket då ökar risken för cervixcancer. Rökning eller ett försvagat immunförsvar kan påverka risken för att HPV-infektionen blir kvarvarande och kan utvecklas till cancer.
Vaccinering
Det finns idag flera vaccin som skyddar mot HPV-infektioner och vaccinering ingår i det allmänna vaccinationsprogrammet för flickor. Vaccinerna skyddar dock inte mot etablerade infektioner eller mot alla typer av HPV. Vaccinerade kvinnor bör därför fortfarande screenas för cervixcancer, med syfte att upptäcka förstadier till livmoderhalscancer.
Cellprovtagning
I Sverige erbjuds alla kvinnor mellan 23 och 60 år regelbunden gynekologisk cellprovtagning. Om cellprovet visar cellförändringar följs detta upp med vidare undersökningar.
Behandling
Förstadier till cervixcancer tas bort med kirurgi, laser, värmekniv eller frysbehandling. Är det tumören mer invasiv ges behandlingen oftast med kirurgi eller med strålning kombinerad med kemoterapi. Målriktad behandling (VEGF-antikropp) kan ges vid kvarvarande, recidiverande eller metastaserad cervixcancer.
Beställ material
Utbildningar inom onkologi
M-SE-00000133