Framtidens behandlingsalternativ på ASCO 2018
Den 1-5 juni hölls den årliga ASCO-kongressen. Årets ASCO bjöd inte på några stora nyheter inom GI-onkologi, men lovande data bådar gott för framtidens behandlingsalternativ.
Anastasios Papadopoulos, specialistläkare i onkologi på Sahlgrenska Universitetssjukhuset, var på plats under kongressen. Han menar att den största nyheten som presenterades var kring adjuvant behandling av patienter som genomgått pankreasresektion.
- Prodige studien visade att adjuvant kemoterapi med mFOLFIRINOX leder till avsevärd förbättring i sjukdomsfri överlevnad, total överlevnad och metastasfri överlevnad jämfört med singelbehandling med Gemcitabin, säger Anastasios.
Resultaten kommer från en studie i Frankrike och Kanada där runt 500 patienter vid flera sjukhus fått antingen singel Gemcitabin eller mFOLFIRINOX. Den senare gruppen överlevde i snitt 20 månader längre och var cancerfria i snitt nio månader längre än de som tog emot singel Gemcitabin.
Data från studien PREOPANC visade på nytta med neoadjuvant radiokemoterapi jämfört med direkt operation hos patienter med borderline eller resektabel pankreascancer.
Nya behandlingsalternativ inom många GI-områden
Det diskuterades många nya behandlingsalternativ inom många GI-områden under kongressen. Till exempel presenterades tre intressanta studier inom hepatocellulär cancer, säger Anastasios:
- En studie jämförde Cabozantinib mot placebo hos patienter som har haft progress under 1:a linjens behandling med Sorafenib. En annan studie undersökte effekten av Pembrolizumab som andra linjens behandling, även det efter progress med Sorafenib. Den tredje studien tittade på effekten av Ramucirumab som andra linjens behandling efter Sorafenib.
Immunterapi i fokus för kolorektalcancer
Det var även intressanta studier kring framtida behandling av kolorektalcancer under ASCO. Det är tydligt att framtiden kommer fokusera på immunterapi, till exempel för patienter med pMMR (proficient MMR status) tumörer som inte svarar på monoterapi med checkpoint inhibitorer, menar Anastasios.
- Här kommer det studier som undersöker effekten av kombinationen av checkpoint inhibitorer och andra typer av terapier, såsom kemoterapi, målinriktade terapier, vacciner eller andra checkpoint inhibitorer, säger han.
Fokus GI-cancer
- Sjukvårdspodden ny säsong
- Lärdomar från ASCO GI 2018
- ILCO:s Tarmcancerkväll
- RCC Stockholm-Gotlands årsmöte
- Gi-ronden
- Foundation Medicine
- Roche Forum
- ASCO 2018
- Rapport från ESMO 2018
- Rapport från leverveckan
- Kvällsmöten under ASCO 2018
- Läkarens nyckelroll i införandeprocessen
- Sammanfattning från ESMO
- Nytt vårdprogram för Tjock- och ändtarmscancer
- Roche rapporterar från ASCO-GI
- Foundation Liquid
SE/COL/1018/0002