Lärdomar från ASCO GI 2018
ASCO GI 2018 gick av stapeln under januari. Linda Ihrlund, Medicinsk Terapiområdeschef Onkologi på Roche, var på plats under kongressen som visade på en spännande utveckling mot allt fler kombinationer inom cancerimmunterapi.
- Mitt övergripande intryck av kongressen är en generellt positiv anda med hopp om nya framtida behandlingsalternativ. Det finns också en viss frustration kring det faktum att patienter med GI-cancer i vissa fall tycks ha svårare att dra nytta av checkpoint-inhibitorerna än vad som setts för flera andra tumörtyper. Mycket intressant är dock att det utvecklas nya möjliga behandlingsstrategier för att potentiera effekten av checkpoint-inhibitorerna, sammanfattar Linda Ihrlund dagarna i San Fransisco.
Kongressen hade några svenska inslag. Bland annat var professor Karin Jirström från Lunds Universitet på plats tillsammans med en grupp forskarkollegor som var involverade i inte mindre än sju abstracts.
Avastin – ett självklart inslag på kongressen
Avastin nämndes i de flesta presentationerna. Från Roche visades en poster där man subgrupperat data från registreringsstudierna utifrån om primärtumören är vänster- eller högersidig. Resultaten visar ingen indikation på att Avastins effekt skulle vara avhängig tumörlokalisation (Loupakis et al #726).
Vidare visade en posterutställning resultat från en japansk fas 2 studie som jämförde 1L-behandling med Avastin och cetuximab av RASwt-tumörer som spritts till enbart levern. Ingen kliniskt relevant skillnad sågs mellan behandlingarna rörande varken respons eller resektion (Sasahara et al #781). En annan intressant poster var över en retrospektiv studie där utfall hos patienter som behandlats med Avastin och kemoterapi i 1L på en klinik jämförts med hur resultaten sett ut i de randomiserade studierna. Studien indikerar att resultaten från de randomiserade studierna är relevanta också i klinisk praxis (Lewin et al #836).
- Generellt ses Avastin som ett standardalternativ vid spridd kolorektalcancer och ingår ofta i den behandlingsregim mot vilken de nya behandlingarna jämförs, konstaterar Linda Ihrlund.
SE/GI/0218/0007