Stipendium till rektalcancerforskning
- "fler svenska centra behöver inkludera patienter"
Grattis till GOF:s forskningsstipendium* för projektet PRORECT - en randomiserad Fas II studie vid rektalcancer.
Kan ni beskriva lite kort vad studien går ut på?
- Detta är en fas II studie där patienterna kommer att randomiseras till antingen protonterapi eller till dagens standardbehandling med fotoner. Vid lokalt avancerad rektalcancer ger man vanligtvis preoperativ strålterapi följt av cytostatika. Om en patient får bieffekter under strålbehandlingen kan det göra att dosen cytostatika, vid den efterföljande behandlingen, måste minskas för att patienten ska klara av den. Ett sätt att minska dosen till intilliggande normalvävnad och genom det minska biverkningar är att ge behandling med protoner vid den nationella protonterapiavdelningen Skandionkliniken. Om vi kan minska strålbiverkningarna genom protonstrålning skulle vi inte behöva minska dosen cytostatika. Patienten får då – totalt sett – en mer effektiv behandling. Totalt siktar vi på att inkludera 250 patienter i studien.
Hur fick ni idén till denna studie?
- Jag, Alexander deltar som representant för bäckentumörer på nationella ronder på Skandionkliniken i Uppsala, under ett diagnosgruppsmöte på Skandionkliniken bestämdes att förslag på studier skulle läggas fram. Caroline kom in lite senare. Vi jobbar ihop och har gjort andra projekt tillsammans tidigare, tex uppdaterat dokumentet rörande definition av targetvolymer vid strålbehandling av rektalcancer som är bifogat vårdprogrammet. Utöver oss två så är det en stor grupp fantastiska människor inblandade i denna studien.
Har studien startat?
- Ja, vi har haft startmöte på Karolinska och skall snart ha startmöte på Akademiska i Uppsala. Förhoppningen är att flera svenska centra ska ansluta sig till studien.
Vad vill ni uppnå, vad är ert drömscenario?
- Syftet med denna nationella studie är att undersöka om strålbehandling med protoner kan minska biverkningar jämfört med standardbehandlingen vid högrisk rektalcancer. Detta är också ett test av hur hela det nationella samarbetet kommer att fungera.
I PRORECT-studien använder ni protonterapi, i hur stor användning används protonterapi i nuläget och inom vilka cancerformer, i Sverige och i omvärlden?
- Det finns bara en protonterapi anläggning i Sverige och det befinner sig på Skandionkliniken i Uppsala. Det var det enda i sitt slag i hela Norden tills nyligen då Danmark införskaffade ett instrument. Skandionklinikens ägs av sju regioner tillsammans och vi har gemensamma, nationella terapikonferenser. Protonstrålning används redan för andra tumörsjukdomar där evidens finns.
Tror ni att protonterapi kommer att kombineras med systemisk behandling, som tex immunterapi i framtiden?
- Absolut, då protonterapi ger mindre biverkningar jämfört med fotonterapi så öppnar det upp för att kombinera med andra behandlingar. Det finns många idéer, men först måste vi göra färdigt denna studien.
Vad skulle behövas för implementera resultat från er studie i klinisk rutin?
- Om resultatet från PRORECT är positiva räcker detta för att kunna implementera i klinisk rutin. Fler svenska centra behöver inkludera patienter.
Är det lätt att bedriva forskning i Sverige?
- Nej! Det kräver mycket, särskilt i uppstartsfasen, man behöver entusiasmera folk, skriva protokoll ansöka om tillstånd och mycket mer, särskilt i början tar detta mycket tid och som får utföras på kvällar och helger, på fritiden. Som tur är finns det många kompetenta medarbetare som vill väl. Detta är första gången som jag (Alexander) är huvudprövare för en klinisk studie.
Vad skulle behövas för att göra det lättare?
- Det behövs mer resurser för kliniker att bedriva forskning. Speciellt i uppstartsfasen.
Är det något som inte tagits upp som ni skulle vilja förmedla till svenska läkare och sköterskor inom onkologi?
- Hoppas att många andra centra i Sverige vill engagera sig!
Korta fakta om Caroline Staff:
Överläkare inom onkologisk gastroenterologi på Capio St Göran och arbetar en dag i veckan som onkolog på avdelning för strålbehandling NKS, Solna. Disputerad vid KI.
Drivkrafter:
Jag önskar verka för att beforska olika strålslag som, förhoppningsvis, kan ge patienter med rektalcancer en totalt mer effektiv onkologisk behandling med mer skonsam biverkningsprofil. Parallellt vill jag verka för att GI-onkologer i riket tillsammans med strålonkologer hittar ett forum var vi tillsammans kan arbeta kring strålbehandling vid gastrointestinal cancer.
Korta fakta om Alexander Valdman:
Överläkare vid Karolinska universitetssjukhuset, är strål-onkolog och arbetar med strålbehandling i alla dess former framförallt vid bäckencancertumörer. Är även klinisk verksam på Skandionkliniken i Uppsala. Disputerad vid KI. Forskningsledare för PRORECT studien.
Drivkrafter:
Jag önskar göra skillnad för patienter. Att utnyttja mina kompetenser för att kunna hjälpa till att implementera nya verktyg i klinisk rutin då den tekniska utvecklingen går fort.
* Gastrointestinal Onkologisk Förening (GOF) utlyser med stöd av Roche AB ett stipendium på 100 000 kronor. Stipendiet syftar till att stödja klinisk forskning inom Gastrointestinala tumörsjukdomar. Stipendiet är öppet att söka för forskningsinriktade läkare, gärna tidigt i sin forskningskarriär, som önskar genomföra forskningsprojekt med tydlig klinisk profil. Stipendiekommittén bestod av: Maria Gustafsson Liljefors, Överläkare och docent, Jakob Eberhard, Överläkare och docent samt Charlotte Bratthäll, Överläkare.
2020 års GOF forskningsstipendium tilldelades Caroline Staff, överläkare onkologi, PhD, Capio St Görans sjukhus och Alexander Valdman, överläkare onkologi, PhD, Tema Cancer, Medicinsk enhet Strålbehandling, Karolinska Universitetssjukhuset för projektet PRORECT - en randomiserad Fas II studie vid rektalcancer.
Syftet med aktuellt projekt är att undersöka om protonterapi ger mindre toxicitet än standard fotonterapi vid behandling av lokalt avancerad rektalcancer och om det i förlängningen innebär större möjligheter att genomföra den planerade behandlingssekvensen. Upplägget är tydligt genomförbart, frågeställningen är viktig och relevant. Hypotesen kan vid positivt utfall påverka våra behandlingsalgoritmer och vara av stort värde för dessa patienter.
Stort tack och lycka till med projektet önskar vi på Roche!
Fokus GI-cancer
- Stipendium till rektalcancerforskning
- Intervju - Juan Vaz
- Sjukvårdspodden ny säsong
- Lärdomar från ASCO GI 2018
- ILCO:s Tarmcancerkväll
- RCC Stockholm-Gotlands årsmöte
- Gi-ronden
- Foundation Medicine
- ASCO 2018
- Rapport från ESMO 2018
- Rapport från leverveckan
- Kvällsmöten under ASCO 2018
- Läkarens nyckelroll i införandeprocessen
- Sammanfattning från ESMO
- Nytt vårdprogram för Tjock- och ändtarmscancer
- Roche rapporterar från ASCO-GI
- Foundation Liquid
M-SE-00000589