Tarmcancermånaden - Sammanfattning av ILCO:s Tarmcancerkväll 2018
Under mars månad anordnades tarmcancermånaden med syfte att skapa uppmärksamhet och medvetenhet om den sjukdom som drabbar cirka 6 000 personer varje år. Under ILCO:s tarmcancerkväll den 13 mars belystes de mest aktuella frågorna på området.
Roche har sedan länge haft ett starkt engagemang inom området tarmcancer, både genom att tillhandahålla biologiska läkemedel och bedriva forskning på befintliga och nya möjliga behandlingsformer. För att bidra till att uppmärksamma tarmcancer under tarmcancermånaden stöttade Roche patientföreningen ILCO:s och Stockholms länsförenings tarmcancerkväll tisdagen den 13 mars.
Bo Karlsson, ordförande på ILCO-förbundet, och Marina Fredriksson, ordförande på Stockholms länsförening, hälsade alla 150 deltagare välkomna. De satte scenen för kvällen genom att bland annat lyfta vikten av ett samlat vårdsystem för att skapa jämlik vård - 300 personer dör varje år på grund av att delar av Sverige inte genomför tarmcancerscreening, konstaterade dem.
Första gästtalare var Annika Sjövall, docent och kirurg vid Karolinska sjukhuset. Hon talade om vikten av tidig upptäckt och vilka behandlingsmetoder som finns att tillgå. Även Gabriella Jansson Palmer, universitetsadjunkt vid Karolinska institutet, talade om vikten av tidig upptäckt. Hon poängterade också den förbättrade situationen för patienter med spridd tarmcancer: 30-50 procent av de som drabbas av levermetastaser har idag en femårig överlevnad, menade hon.
Nick Borgen, konstnär, musiker och tarmcancerpatient, berättade om sin genetiska tarmcancer. Han menade att han hade goda erfarenheter från kirurgin och sjukvården, men önskade att sjukvården skulle vara tydligare med att informera om patientföreningarna. Efter att själv ha hittat information om ILCO:s caféträffar fann han hoppet när han fick träffa andra stomipatienter med längre erfarenhet.
Sista talarna för kvällen var Annika Sjövall från Karolinska sjukhuset samt Karin Eriksson, Gail Dunberger och Eva Westling från enheten för Cancerrehabilitering i Stockholm. De pratade om den varierande möjligheten till rehabilitering vi ser över landet och presenterade RCC:s nyligen startade rehabcentrum för patienter med bäckencancer i form av tarm-, gyn- och urocancer. De berörde även ämnet sexuell dysfunktion och poängterade att sjukvården måste våga fråga – och patienten våga berätta – för att frågan inte ska falla mellan stolarna.
SE/GI/0518/0013