Roche rapporterar från ASCO-GI
Den 17-19 januari i år gick ASCO-GI av stapeln i San Francisco.
Några av kongressens highlights var nya kombinationsbehandlingar av levercellscancer, nya resultat för mikrosatellitstabila kolorektalcancertumörer samt positiva data vid behandling av esofaguscancer.
Många nya kombinationer för behandling av levercellscancer (HCC)
Under lång tid fanns endast ett läkemedel tillgängligt för avancerad HCC, men ett flertal tillskott har kommit de senaste åren och på kongressen blev det tydligt att mycket forskning pågår inom området. Till exempel presenterades en post-hoc analys av REFLECT studien (Kudo M et al, Lancet 2018) med både Lenvatinib och Sorafenib där OR (här mätt med mRECIST) visade sig kunna förutsäga överlevnad (Abs 186, Kudo et al). En annan post-hoc analys av REFLECT visade att patienter som får behandlingsberoende biverkningar hade en bättre överlevnad. Den vanligaste biverkningen var högt blodtryck och här var skillnaden i överlevnad 18 vs 11,5 månader, att jämföras med den totala överlevnaden i originalstudien (Kudo et al, Lancet 2018) som var 15,6 månader. Även andra biverkningar var associerade med en signifikant förlängd överlevnad (Abs 317. Sung et al).
Liksom i övriga tumörgrupper pågår nu många studier med checkpoint-inhibitorer. Antingen som monoterapi men i ökande grad i olika kombinationer med flera checkpoint-inhibitorer, tillsammans med RTKIs eller angiogeneshämmare, alternativt i kombination med ablationstekniker. Allt för att öka andel patienter som får respons i denna patientgrupp med stort behov av effektivare behandlingar.
I gruppen monoterapi presenterades en uppdatering med data för Child-Pugh B populationen i CheckMate-040 studien med PD-1 hämmare i andra linjen till avancerad HCC. Överlevnaden i denna population visades vara 7,6 månader. Child Pugh A populationen har tidigare presenterats med en medianöverlevnad på 15,6 månader (El-Khoueiry, Lancet 2017). Intressant nog så visade sig inte Child Pugh B populationen ha fler biverkningar än A-poplulationen (Abs 327, Kudo et al). Gällande kombinationer av flera checkpoint-inhibitorer presenterades en pilotstudie där patienter med icke resektabel HCC eller gallvägscancer (BTC) får en kombination av CTLA4-hämmare och PDL1-hämmare i andra linjen. Här presenterades resultat från 22 patienter och 70% av de med avancerad HCC uppvisade sjukdomskontroll och motsvarande siffra för BTC var 50%. Denna studie innehåller också studiearmar där checkpointinhibering kommer att kombineras med ablationstekniker (TACE, RFA, CA) grundat på hypotesen att dessa tekniker sätter igång patientens perifera immunförsvar. Denna studie kommer att bli intressant att följa framöver (Abs 336, Floudas et al).
Det pågår även studier där man försöker behandla i ett tidigare skede, tex en fas II studie där patienter perioperativt erhåller PD-1 hämmare som monoterapi eller i kombination med CTLA4-hämmare. Författarna kunde visa en patologiskt komplett respons på 37,5% och en ökad infiltration av CD8+ T-celler och att operationen ej fördröjdes av behandlingen. Hittills fanns endast 5+3 patienter inkluderade så det blir intressant att se fler patienter med denna typ av tidig behandling (Abs 185, Kaseb et al).
En studie jämförde sorafenib-behandling med TACE innan operation av patienter med HCC med MVI. Författarna fann att neoadjuvant sorafenib-behandling gav en signifikant längre tid utan sjukdomsåterfall jämfört med TACE. Två-årsöverlevnaden var också signifikant bättre för sorafenib jämfört med TACE, 100% vs. 78.6% (Abs 244, Bi et al).
Intressanta resultat för mikosatellitstabila (MSS) kolorektalcancertumörer
En randomiserad fas II studie med en kombination av PDL1-hämmare och CTLA4-hämmare vs BSC vid metastaserad kolorektalcancer som tidigare fått all tillgänglig behandling. En överlevnadsvinst med kombinationsbehandlingen på 6,9 vs 4,5 månader, dock ej signifikant (p=0,07), kunde ses. I gruppen som fick kombinationsbehandling hade 1% MSI-H och motsvarande siffra var 2% i BSC-
gruppen. Intressant att se om en uppföljande fas 3 studie kan upprätthålla dessa resultat (Abs 481, Chen et al).
För patienter med tidigare behandlad mCRC med MSI-H ser kombinationen PD1-hämmare och CTLA4-hämmare ut att ge lovande resultat. Långtidsuppföljningen av fas II studien CheckMate-142 visade att den totala responsen var 58% och att 83% av patienterna hade effekt mer än ett år. Medianen för progressionsfri överlevnad eller totalöverlevnad har ännu ej uppnåtts men 24 månaders PFS är 60% och 24 månaders OS är 74% (Abs 635, Overman et al).
Kolorektalcancer som spridit sig till levern kan resekteras men många får återfall. Schimanski et al visade att adjuvant vaccin mot MUC1 inte kunde förlänga tiden till återväxt hos patienter med stadie IV CRC som enbart hade levermetastaser (Abs 480, Schimanski et al).
De 10-15% av mCRC med BRAFV600E mutation har generellt sett en dålig prognos. I fas II studien BEACON CRC fick patienter en kombination av BRAF-hämmare, MEK-hämmare och EGFR-hämmare. Data för ORR och PFS har tidigare visats (48% respektive 8 månader, van Cutsem et al 2018). Här visades mogna data för överlevnad på 15,3 månader med biverkningar som beskrivs som hanterbara (Abs 688, Kopetz et al).
Adjuvant HIPEC med oxaliplatin minskade inte peritoneala metastaser hos högrisk patienter med koloncancer. Det som visades var 18 månaders uppföljning av COLOPEC studien (Abs 482, Klaver et al).
Positiva data vid behandling av esofaguscancer
Resultat från en fas II studie visade att risken för återfall minskade med tillägg av PDL-1hämmare efter radiokemoterapi och kirurgi vid lokalt avancerad esofagus eller GEJ adenocarcinom. Den återfallsfria överlevnaden visades vara 79% efter ett år, att jämföras med 50% i liknande studier utan checkpointinhibitorer (Abs 5, Mamdani et al).
Åsa Sandin, PhD
Medicinsk Terapiområdeschef Onkologi
Fokus GI-cancer
- Läkarens nyckelroll i införandeprocessen
- Nytt vårdprogram för Tjock- och ändtarmscancer
- Rapport från leverveckan
- Roche rapporterar från ASCO-GI
- Foundation Liquid
- Rapport från ESMO 2018
- Roche Forum
- Gi-ronden
- ASCO 2018
- Kvällsmöten under ASCO 2018
- Foundation Medicine
- ILCO:s Tarmcancerkväll
- Sjukvårdspodden ny säsong
- RCC Stockholm-Gotlands årsmöte
- Sammanfattning från ESMO
- Lärdomar från ASCO GI 2018
SE/COL/0419/0001