Övergripande om behandling vid olika stadier av lungcancer
Vid behandling av lungcancer utgår man från vilken typ av tumör det är, storlek på tumören, patientens funktionstillstånd och tumörstadium.
Tidig upptäckt är avgörande för möjlighet till bot. Ofta upptäcks tumören i samband med någon annan undersökning innan den gett symtom.
I tidiga stadier där tumören är liten och avgränsad är kirurgi det främsta alternativet. Ungefär var fjärde patient bedöms vara lämpliga för kirurgi. Om det visar sig att patienten inte kan opereras trots en liten tumör kan strålbehandling vara ett alternativ.
Omkring 75% av alla med en lungcancer har spridd sjukdom (metastaserad) redan vid diagnos och kan inte opereras. Då syftar behandlingen till att förlänga överlevnaden genom att hindra tumören från att växa och sprida sig. Här har stora framsteg gjorts de senaste åren med till nya läkemedel som kan rikta in sig mot specifika cancerceller (målriktad behandling) eller stärka immunförsvaret (immunterapi).
Symtomlindring och bibehållen livskvalitet är också viktiga faktorer.
Stadium I - II
Om patienten har ett bra allmäntillstånd och god lungfunktion är kirurgi vanligast. Kirurgi kan innebära att man tar bort en lob eller hela lungan. Ofta ges kemoterapi som tillägg efter operationen. Strålbehandling är ett alternativ för den patient som inte kan opereras.
Stadium III
Vid en lokalt avancerad tumör är ofta radiokemoterapi ett behandlingsalternativ dvs strålbehandlingen ges tillsammans med platinumbaserad cytostatikabehandling.
Stadium IV
Behandling vid icke-småcellig lungcancer stadium IV omfattar idag flera modaliteter. Cytostatikabehandling är fortfarande hörnstenen i behandlingen hos flera patienter. Men nya modaliteter med målriktad eller biologisk behandling med angiogeneshämmare, tyrosinkinashämmare av EGFR (Epidermal Growth Factor Receptor), ALK (Anaplastic Lymphoma Kinase) och ROS1 är nu etablerade behandlingar. Immunterapi med PD-1 eller PD-L1-hämmare är andra, också etablerade, behandlingsalternativ.
Genom olika metoder där man kan identifiera olika behandlingsprediktiva biomarkörer kan behandlingen individanpassas, bli mer precis och därmed förbättra möjligheterna till överlevnad.
Roche har fyra godkända läkemedel för behandling av avancerad icke-småcellig lungcancer: alectinib (ALK-hämmare), atezolizumab (PD-L1-hämmare), erlotinib (EGFR-hämmare) och bevacizumab (angiogeneshämmare).
Roche har ett stort fokus på behandling av olika typer av lungcancer
- Alecensa▼ (alectinib) är godkänd som första linjens behandling av patienter med ALK-positiv icke-småcellig lungcancer (NSCLC) samt som behandling till patienter med ALK-positiv NSCLC som tidigare behandlats med crizotinib.
- Tecentriq▼ (atezolizumab), Icke-småcellig lungcancer (NSCLC):
- Tecentriq som monoterapi vid behandling av lokalt avancerad eller metastaserad NSCLC efter tidigare behandling med kemoterapi. Patienter med EGFR-muterad eller ALK-positiv NSCLC bör också ha fått målstyrd behandling innan de behandlas med Tecentriq
- Tecentriq i kombination med bevacizumab och karboplatin/paklitaxel som första linjens behandling vid metastaserad NSCLC av icke-skivepiteltyp. Hos patienter med EGFR-muterad eller ALK-positiv NSCLC först efter behandlingssvikt på målstyrd terapi.
- Tecentriq i kombination med nab-paklitaxel och karboplatin som första linjens behandling vid metastaserad NSCLC av icke-skivepiteltyp som är negativ för EGFR och ALK.
- Småcellig lungcancer (SCLC): Tecentriq i kombination med karboplatin och etoposid som första linjens behandling vid utbredd SCLC.
- Tarceva (erlotinib) är godkänd som första linjens behandling av patienter med lokalt avancerad eller metastaserad EGFR-positiv NSCLC och som behandling av patienter med avancerad EGFR-positiv NSCLC som sviktat på tidigare kemoterapi. Erlotinib är också godkänd som underhållsbehandling av patienter med EGFR-positiv NSCLC och som har stabil sjukdom efter första linjens kemoterapi.
- Avastin (bevacizumab) är godkänd som behandling i första linjen av patienter med metastaserad NSCLC (ej skiveptitel) i kombination med platinumbaserad kemoterapi. Bevacizumab är också godkänd i kombination med erlotinib som behandling i första linjen av patienter med EGFR-positiv NSCLC (ej skivepitel).
Lathund
Här hittar du en lathund för stadieindelning och klassificering av lungcancer och annat material som du kan beställa.
Kliniska studier
Våra nyhetsbrev
M-SE-00000145, mars 2020
▼ Detta läkemedel är föremål för utökad övervakning. Detta kommer att göra det möjligt att snabbt identifiera ny säkerhetsinformation. Hälso- och sjukvårdspersonal uppmanas att rapportera varje misstänkt biverkning. Rapporteringen ska göras till Läkemedelsverket www.lakemedelsverket.se eller direkt till Roche på sverige.safety@roche.com eller via telefon 08 - 726 12 00