För att ställa diagnos görs en gynekologisk undersökning med en ultraljudsundersökning av livmoder, äggledare och äggstockar. Komplettering med en datortomografi av bukhålan och bäckenet kan hjälpa för att ställa diagnos och se eventuell spridning.
Vid misstanke om ovarialcancer görs ofta en bukoperation för att säkerställa diagnosen och göra en stadieklassificering. Under operationen tas vävnad från misstänkt tumör för snabbdiagnostik. Visar vävnadsprovet att det är cancer och det är möjligt att operera, så försöker man ta bort så mycket som möjligt av tumören.
Tidig ovarialcancer
Patienter som diagnostiseras i tidigt stadie har en god prognos med enbart kirurgi. Beroende på riskgrupp ges i vissa fall även kemoterapi
Avancerad ovarialcancer
Operation och medicinsk behandling kan oftast inte bota en patient med avancerad ovarialcancer. Målsättningen blir i stället att förlänga överlevnaden och förhindra tumörprogression med bibehållen livskvalitet. Radikal kirurgi där ingen tumörrest lämnas kvar är den viktigaste faktorn för en förlängd överlevnad. Efterföljande medicinsk behandling består främst av kemoterapi med tillägg av biologisk målinriktad behandling.
Referenser
- www.cancerfonden.se/
- Äggstockscancer nationellt vårdprogram juni 2015 www.cancercentrum.se
Beställ material
Våra nyhetsbrev
M-SE-00000135