Starkt engagemang på SOTA-möte
För tredje året i rad arrangerade Roche ett SOTA-möte kring ovarialcancer. Vetenskaplig kommitté var Elisabeth Åvall Lundqvist från Linköpings universitet och Pernilla Dahm-Kähler från Sahlgrenska Universitetssjukhuset. Här är deras reflektioner och nyckelbudskap efter mötet.
Syftet med mötet var att sammanfatta och uppdatera det aktuella kunskapsläget avseende olika aspekter av ovarialcancer – och det aktuella kunskapsläget förändras just nu i snabb takt.
- Det händer så mycket på området. I brist på studier som kan vägleda behandlingsval har alla patienter länge fått gängse behandling. Nu står vi inför ett paradigmskifte där vi snart kommer utgå mer och mer från tumörbiologin, menar Elisabeth.
Den vetenskapliga kommittén är ansvariga för att sätta programmet och moderera dagen. Pernilla förklarar deras tankegångar när talare och föreläsningar valdes ut:
- Vi var snabbt överens om vilka ämnen som var aktuella inom både tumörkirurgin och gynonkologin. Det var viktigt att få kunniga, erfarna och vetenskapligt förankrade föreläsare som dessutom är inspirerande talare. Vi ville få världsauktoriteter som attraherar både erfarna och mindre erfarna kollegor i landet, förklarar hon.
Och upplägget blev en succé. På SOTA-mötet deltog runt 70 personer från hela landet, med en stor yrkesbredd representerad, till exempel gynonkologer, tumörkirurger och patologer. För deltagarna skapas mervärden av att träffas och samtala över gränserna, men även för patienterna är det viktigt.
- Det betyder mycket för kvinnor med ovarialcancer att den samlade kompetensen träffas och diskuterar gemensamma förhållningssätt kring indikationer för tumörkirurgi eller behandlingsstrategier för selekterade grupper, konstaterar Pernilla.
En viktig del av mötet var att skapa möjligheter till interaktion, dels deltagare sinsemellan, dels med föreläsarna, för att få svar på så många frågor och funderingar som möjligt.
- Det är bra att mötet är down-to-earth och att det är ett öppet klimat. Det gör att man vågar ställa sina frågor. Det är tydligt att det finns ett starkt engagemang, menar Elisabeth.
Även Pernilla håller med om att engagemanget var stort och att viljan att driva utvecklingen framåt är stark. Att fler SOTA-möten ska hållas i framtiden känns därför som en självklarhet.
- Det är viktigt att sådana här möten upprepas och återkommer. SOTA-mötet är numer implementerat, välkänt och håller hög kvalitet, avslutar Pernilla.
Fokus Gyncancer
- Träning minskar biverkningar av cellgifter
- Viktiga steg mot att utrota livmoderhalscancer
- Säkrare diagnos av cervixcancer
- Välkomna till 2019 års GO-NET
- Tidigare SSGO-stipendiat redo att presentera sina resultat
- Intervju med moderatorer på SOTA-möte
- Intervju med Jonathan Ledermann
- Intervju med föreläsare på SOTA-möte
- Foundation Liquid
- Sammanfattning av IGCS 2018 Kyoto, Japan
- Intervju från Gyncancerdagen
- FoundationOne
- Ny kampanj ska få fler att ta sitt cellprov
- Sammanfattning från NSGO-möte i Lund
- Video från ESGO
- SSGO-stipendium
- Gyn-ronden
- Sammanfattning ESGO
SE/AVAO/1218/0011