SSGO-stipendium tilldelas forskning kring vulvacancer
Diana Zach, biträdande överläkare på Karolinska Universitetssjukhuset, tilldelas Svenska Sällskapet för Gynekologisk onkologis (SSGO) stipendium som syftar till att stödja klinisk forskning. Stipendiet ska användas för att förbättra kunskapen om och uppföljning av patienter med vulvacancer.
Diana Zach är ansvarig för behandling av patienter med vulvacancer på Karolinska Universitetssjukhuset. Ett viktigt uppdrag, inte minst med tanke på den centralisering av behandlingen till fyra av landets universitetssjukhus som skedde 2017. Hennes intresse av att forska på ämnet har växt under hennes fem år på sjukhuset – och nu är det dags.
- För ungefär ett år tillbaka började vi tänka på hur man kan lägga upp ett forskningsprojekt. Det kommer ut ytterst få studier. Vad jag vet så var det 2012 som det senast kom en publicerad studie om vulvacancer i Sverige, säger Diana Zach.
Endast runt 5 procent av de som har gyncancer i Sverige drabbas av vulvacancer. Ofta är det äldre kvinnor och kirurgi är det enda alternativet. Det gör vulvacancer till både en gömd och glömd sjukdom, men stipendiet är ett bevis på att mer bör göras för att belysa deras situation, menar Diana Zach:
- Det var enormt upplyftande med stipendiet. Det är en bekräftelse på att det är ett viktigt och nödvändigt forskningsområde.
Forskningen som stipendiet ska möjliggöra är uppdelad i tre steg. Det första steget innebär en översyn av de data som finns att tillgå. Sverige har hittills inte publicerat någon samlad översikt om hur överlevnadstalen och återfallsstatistiken ser ut.
Steg två inkluderar utvecklandet av en enkät som ska riktas mot de cirka 150 patienter som drabbas varje år. Enkäten ska kartlägga hur patienterna mår, vilka behov de har och deras allmänna livskvalitet under och efter behandling. Enkäten är tänkt att genomföras med jämna mellanrum, upp till fem år efter färdig behandling.
Det tredje och sista steget är avgörande, anser Diana Zach. Då kommer en ny typ av uppföljning, som bygger på kunskap som inhämtas i de första två studierna, skapas och jämföras med den ordinarie uppföljningen.
- Vi gör uppföljningar idag, men ingen vet effekten av dem. Vi kommer jämföra två grupper där den ena får uppföljning över telefon med en kontaktsjuksköterska som blir utbildad i att genomföra samtalen och den andra gruppen går på ordinarie återbesök.
Efter genomförd uppföljning kommer båda grupperna få bedöma hur de uppfattade bemötandet och hur nöjda de är med uppföljningen. Stipendiet från SSOG och Roche kommer innebära arbetsro nu när studien ska starta.
- Det är en fantastisk början. Nu vet vi att vi har pengar för uppstartskostnader. Det är bara att köra på och när vi sedan får våra första resultat kommer det blir lättare att ta nästa steg. Vi är redan på gång, avslutar Diana Zach.
Om stipendiet
Svenska Sällskapet för Gynekologisk onkologi (SSGO) utlyser med stöd av Roche AB ett årligt stipendium på 100 000 kronor. Stipendiet syftar till att stödja klinisk forskning inom Gynekologiska tumörsjukdomar. Vetenskaplig rapport skall vara kommittén tillhanda senast 18 månader efter rekvisition av stipendium.
SE/AVAO/0218/0002b