Tidigare SSGO-stipendiat redo att presentera sina resultat
2016 tilldelades Laura Martin de la Fuente, verksam vid Lunds universitet, ett stipendium från SSGO för att genomföra forskning kring det prognostiska värdet av PD-1 och PD-L1 vid höggradig serös äggstockscancer. Nu, ett par år senare, är hennes forskning snart publicerad.
Det prognostiska värdet av PD-1 och PD-L1 vid höggradig serös äggstockscancer har tidigare studerats med tvetydiga resultat – något som Laura ville ändra på när hon startade sin forskning inom den multidisciplinära forskningsgruppen för äggstockscancer, som sedan 2013 leds av Ingrid Hedenfalk vid Lunds universitet. Forskningen bedriver Laura som doktorand på deltid medan hon gör klart sin ST-utbildning till gyn-onkolog.
- Det finns en stor grupp av patienter som kommer in med avancerad cancer och det går dåligt för dem oavsett hur man behandlar dem. Det har blivit mycket bättre för andra cancergrupper, men det har inte hänt så mycket för patienter med äggstockscancer – jag vill veta varför, förklarar hon kring valet av sin forskning.
I hennes studie kartlades närvaron av tumörrelaterade makrofager (TAM), tumörinfiltrerande lymfocyter (TIL) och celltypsspecifikt uttryck av PD-L1 och PD-1 och deras inverkan på prognosen hos 130 kvinnor. Kvinnorna var diagnostiserades med avancerad höggradig serös cancer mellan 2011-2015. Resultatet från Lauras forskning är just nu på review, med förhoppning om publicering inom kort.
- Detta är ingen forskning som går ut på att mäta effekt i behandling, men jag försöker se hur immunmarkörerna fungerar för att välja ut patienterna. Man vet ju inte så mycket om hur det ser ut med dessa markörer, konstaterar hon.
Vad resultatet visar vill hon vänta med att avslöja. Men hon hoppas kunna bidra med en liten pusselbit till att identifiera patienterna lämpliga för immunterapi – och stipendiet var en viktig försäkran om att hon var på rätt väg.
- Det var en bekräftelse på att detta var ett bra projekt och att man ville satsa på mig. Det är mycket på gång inom immunterapi, vilket också väckte mitt och hela forskningsgruppens intresse för frågan, säger hon.
Det finns mycket att göra i nästa steg, både i laboratoriet och bland patienterna, menar Laura. Att titta på fler markörer, genomföra experiment på DNA- och RNA-nivå eller använda sig av djurmodeller är några av de exempel som hon nämner. Vad som händer för henne själv får framtiden utvisa. Förhoppningsvis kan hon bidra med fler bitar i immunterapins och äggstockscancerns spännande pussel inom kort.
Om stipendiet
Svenska Sällskapet för Gynekologisk onkologi (SSGO) utlyser med stöd av Roche AB ett årligt stipendium på 100 000 kronor. Stipendiet syftar till att stödja klinisk forskning inom Gynekologiska tumörsjukdomar.
Fokus Gyncancer
- Träning minskar biverkningar av cellgifter
- Viktiga steg mot att utrota livmoderhalscancer
- Säkrare diagnos av cervixcancer
- Välkomna till 2019 års GO-NET
- Tidigare SSGO-stipendiat redo att presentera sina resultat
- Intervju med moderatorer på SOTA-möte
- Intervju med Jonathan Ledermann
- Intervju med föreläsare på SOTA-möte
- Foundation Liquid
- Sammanfattning av IGCS 2018 Kyoto, Japan
- Intervju från Gyncancerdagen
- FoundationOne
- Ny kampanj ska få fler att ta sitt cellprov
- Sammanfattning från NSGO-möte i Lund
- Video från ESGO
- SSGO-stipendium
- Gyn-ronden
- Sammanfattning ESGO
SE/AVAO/0419/0004