Urotelial cancer / Urinblåsecancer
Nära 2 800 personer i Sverige drabbas varje år av cancer i urinblåsa, urinrör, urinledare eller njurbäcken. I 90 procent av fallen utgår tumören från urotelet, det vill säga urinblåsans slemhinna. Omkring 70 procent av tumörerna växer ytligt medan 20 procent är allvarligare och växer in i blåsans muskulatur. De övriga utgör en mellanform som växer in i urinblåsslemhinnan men inte in i muskulaturen. Dock finns i dessa fall en risk att sjukdomen efterhand utvecklas till den allvarliga djupväxande varianten. Urinblåsecancer är tre gånger vanligare bland män än kvinnor. Ca 600 personer avlider årligen i Sverige av denna cancerform.
Tecken och symtom
Det första tecknet är oftast synligt blod i urinen, men även icke-synlig blödning kan förekomma och upptäckas med urinsticka. En del patienter känner täta trängningar och sveda ungefär som vid urinvägsinfektion som enda symtom. Om tumören är djupväxande in i urinblåsan kan det ge smärta, men det vanligaste är blod i urinen utan samtidig värk. En del patienter har spridd metastaserad sjukdom redan när de söker vård.
Diagnos
De flesta som diagnostiseras är 65 år eller äldre. Diagnos ställs med flera undersökningar. Vid cystoskopi undersöks urinblåsans insida med ett fiberoptiskt instrument som förs in genom urinröret. Urinblåsan kan även sköljas med vätska som sedan analyseras för att leta efter eventuella cancerceller. Man kan också röntga de övre urinvägarna och kontrollera njurarna med ultraljud.
Den främsta kända riskfaktorn för cancer i urinblåsan är rökning som är anledningen till hälften av fallen. Den främsta förebyggande åtgärden är därför att inte röka. Femårsöverlevnaden vid urinblåsecancer är 74 procent för män och 69 procent för kvinnor1 .
Referens
1 Denna källa är från Cancer i siffror 2013 (sida 52) https://www.socialstyrelsen.se/Lists/Artikelkatalog/Attachments/19108/2013-6-5.pdf
SE/TCNB/0418/0006