Studien COVID19-REUMA presenterades på EULAR
Den svenska nationella vaccinationsstudien (COVID19-REUMA) undersöker effekten av vaccination mot COVID19 vid inflammatoriska reumatiska sjukdomar samt inverkan av antireumatiska behandlingar på vaccinsvar och skydd mot infektioner. Huvudprövare för studien är Meliha Kapetanovic Överläkare och Professor vid Skånes Universitetssjukhus Lund.
Tidigt under COVID-19 pandemin kom rapporter om att vissa patienter med inflammatoriska reumatiska sjukdomar kan löpa en ökad risk för att drabbas av en svårare infektion. Detta gällde även patienter utan kända riskfaktorer för COVID-19. Redan innan godkännande av det första vaccinet mot COVID-19 skissade vi på en plan för att studera inverkan av olika antireumatiska behandlingar på vaccinsvar och skydd mot infektioner berättar Meliha. Så småningom startades studien COVID19-REUMA där reumatologiska kliniker från fem universitetssjukhus (Umeå, Karolinska sjukhus, Göteborg, Linköping och Lund) deltar. På bara tre månader lyckades vi rekrytera sammanlagt 416 patienter med mest artrit- och vaskulitsjukdomar samt 61 kontroller utan någon känd reumatisk sjukdom.
Analys av antikroppssvar mot vaccinets spikeprotein visade att behandling med DMARDs, framförallt methotrexate men även mykofenolatmofetil, signifikant minskade vaccinsvar. Patienter behandlade med rituximab i monoterapi och i ännu större utsträckning de som fick rituximab i kombination med methotrexatet hade sämre antikroppssvar efter två vaccindoser än kontrollgruppen. Största andel patienter som hade otillräckligt svar var de som fick sin andra vaccindos inom sex månader efter senaste behandling med rituximab. Vidare såg vi att även behandling med abatacept och i viss mån IL-6 hämmare minskade vaccinsvaret. Dessa resultat presenterades på EULAR i Köpenhamn i början av juni i år.
Studien pågår fortfarande och just nu pågår mätning av antikroppssvar efter 3:e vaccindosen samt analyser av T-cellssvaret, vilket också spelar roll i skyddet mot infektion. Förhoppningsvis förstärks antikroppssvaret efter varje vaccindos och även de patienterna som initialt hade otillräckligt svar utvecklar så småningom ett tillräckligt bra skydd. Det är därför viktig att patienter med reumatiska sjukdomar följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer om att ta upprepade vaccindoser. Patienter behandlade med rituximab har störst chans att utveckla tillräckligt bra vaccinsvar om de vaccineras minst sex månader efter senaste rituximab behandling berättar Meliha.